Cele mai bune aparate de sudură: tipuri, criterii de selecție, modele

Cele mai bune aparate de sudură: tipuri, criterii de selecție, modele

Aparatul de sudură este un utilaj care te poate ajuta în foarte multe proiecte. Acesta poate fi folosit chiar și pentru activități de tip hobby sau pentru lucrări de reparare, renovare sau modernizare a locuinței. Fii gata pentru orice provocare cu cel mai bun aparat de sudură pentru nevoile tale!

 

Consultă ghidul nostru complet pentru a descoperi cum poți alege cel mai bun aparat de sudură pentru proiectele tale. Care sunt tipurile, criteriile de selecție, modelele disponibile și alte sfaturi utile pentru o lucrare fără cusur!


Ce este un aparat de sudură?



 

Aparatul de sudura este un utilaj ce nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie. Datorită lui poți repara majoritatea situațiilor neplăcute pe care le întâmpini în locuință sau chiar să îți ajuți vecinii în proiectele lor. Cu acest aparat vei putea alătura două sau mai multe obiecte din materiale diverse, în special metal, termoplastic sau chiar lemn.

 

Aparatul de sudură a apărut în jurul anului 1800, fiind folosit în construcții și lucrări mari. Utilajul era rudimentar, însă în timp acesta a devenit un aparat cu funcții complexe ce poate fi mânuit de majoritatea persoanelor care sunt pasionate de domeniu și care au experiență pe această nișă. Cu toate acestea, este esențial să folosești echipament de protectie de fiecare dată pentru a evita eventualele incidente!

 

Sudarea presupune formarea unui scurtcircuit între un electrod și piesa de prelucrat. Între cele două elemente se creează o fuziune care permite lipirea lor. Acest proces se realizează la cald, adică la o temperatură ce poate atinge între 3500 și 4000 grade Celsius.

 

Tipuri de aparate de sudură

În funcție de tipul de proiect, de amplitudinea acestuia, de experiența ta anterioară cu astfel de utilaje, există mai multe modele din care poți alege: MMA, MIG-MAG sau TIG, fiecare dintre acestea având avantajele, dezavantajele și scopurile sale. Astfel, iată câteva informații despre fiecare aparat de sudură!

 

Aparate de sudură MMA

Aparatul de sudură MMA, cu electrod, este unul dintre cele mai răspândite utilaje, fiind printre cele mai vechi modele și folosit adesea de profesioniști. Aparatul de sudură cu electrod sau cu arc electric folosește un electrod care este modificat termic astfel încât să poată lipi materialul de metal, plastic sau lemn.

 

Printre avantajele care promovează aparatul de sudură MMA se numără prețul accesibil oricărui buzunar, dar și posibilitatea de a fi folosit în condiții meteorologice neprielnice, precum vânt puternic. Cu ajutorul MMA poți suda un număr foarte mare de materiale într-un timp relativ scurt.

 

Asemeni oricărui alt utilaj, aparatul vine și cu anumite dezavantaje. Primul dintre acestea este greutatea mare, ceea ce poate fi un impediment pentru unele persoane. Totodată, aparatul folosește un consum mare de energie, iar în cazul în care vrei să sudezi materiale de grosimi mari, va trebui să consumi mai mulți electrozi pentru lipirea în straturi.

 

Electrozii sunt materiale consumabile, așa că va trebui să fii sigur că ai resursele necesare înainte de a începe un proiect nou. Cu toate acestea, aparatul de sudură MMA este o variantă economică potrivită pentru persoanele cu experiență!

 

Aparate de sudură MIG-MAG

Aparatul de sudură MIG-MAG este ușor de folosit, fiind excelent pentru toate gospodăriile. Cu toate acestea, utilizarea instrumentului necesită minime cunoștințe în domeniu, dar și citirea manualului înainte de utilizare. Acesta asigură o sudură fină, curată și rapidă. Ca proces de lucru, aparatul folosește un fir de sârmă care este derulat la o viteză prestabilită pe o bobină. Curentul electric transportat prin baza metalului și prin fir după ce alinierea și lipirea celor două elemente.

 

MIG-MAG-ul poate fi folosit în unele cazuri, în spațiile exterioare. Poate fi utilizat de către sudorii începători până la cei profesioniști, și permite o îmbinare mai puternică a obiectelor. Cu toate acestea, costul său este mai mare spre deosebire de MMA, și este recomandat a fi folosit cu precădere în interior, chiar dacă el poate rezista și la anumite fluctuații meteo.

 

Aparate de sudură TIG

Aparatul de sudură TIG (sau WIG) folosește gaz inert. În acest caz, electrodul nu este consumabil, fiind sub formă de tungsten. Tungstenul (sau Wolfram) este un metal puternic, cu luciu alb-argintiu. Acesta nu este casant și își păstrează proprietățile chiar și la puncte foarte ridicate de temperatură. Suprafața de sudare este protejată de impuritățile din aer datorită argonului (gaz).

 

Aparatul de sudură TIG este folosit în special pentru metalele neferoase, precum magneziul, aluminiul sau cuprul, dar și pentru aliaje și oțeluri inoxidabile. Utilajul oferă funcții complexe, de aceea nu este recomandat sudorilor începători. Este mai dificil de folosit, iar procesul durează mai mult decât la celelalte modele. Totuși, sudura este precisă, rezistentă și fără reziduuri chiar și pentru materialele subțiri.

 

Spre deosebire de MMA și MIG-MAG, TIG-ul poate fi găsit la prețuri mai piperate, iar costul gazului necesar pentru procesul de lucru (de sudură) va crește valoarea totală a lucrării pe care ți-ai propus să o realizezi. Dacă ești o persoană cu experiență în domeniu și dacă preferi să investești în produse și proiecte de calitate și durabile în timp, atunci TIG-ul este aparatul de sudură pentru tine!


Cum alegi cel mai bun aparat de sudură?





După ce ai aflat despre tipurile de aparate de sudat și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia, atunci este important să știi că există mai multe criterii de selecție generale pentru aceste utilaje. Un aparat poate fi specializat pe lucrări mici și rapide sau migăloase, sau pe proiecte de dimensiuni mari care necesită o forță de lucru mai mare, dar și de instrumente pe măsură. Astfel, iată care sunt criteriile de analizat pentru a alege cel mai bun aparat de sudură!


 

Materialele sudate

Atunci când vrei să achiziționezi un aparat de sudat, este important să știi exact pentru ce proiecte îl vei folosi, dar și tipul de material utilizat: oțel, fontă, aluminiu, oțel inoxidabil, plastic, cupru, etc. În cazul oțelului, toate aparatele vor fi excelente, însă dacă vei lucra preponderent cu aluminiul, atunci recomandăm să folosești un aparat tip TIG (sau WIG). Cu toate acestea, există și utilaje moderne ce folosesc plasmă, fiind adecvate pentru orice material feros și neferos, însă și prețul este pe măsură.

 

Electrodul

După cum am amintit anterior, electrodul poate fi material consumabil sau permanent. Electrozii consumabili sunt: bazici, celulozici sau rutilici. Aceștia pot fi folosiți de la lucrări de mare precizie până la proiecte pe bandă. Calitatea îmbinărilor depinde de anduranța și nivelul de folosire al acestora. În funcție de material, poți alege diferiți electrozi: pentru lucrări fine - rutilici, pentru sudarea standard, convențională - bazici și pentru țevi - celulozici.


Randamentul și energia consumată

Întotdeauna trebuie să existe un echilibru între puterea aparatului, randamentul acestuia, nivelul de energie consumată și costul. Pentru o investiție mai mare, însă pe termen lung, poți alege un aparat de sudură cu invertor. Datorită invertorului, vei putea lucra mai mult și cu o precizie mai mare, având un consum electric controlat. Este potrivit pentru orice tip de electrod deoarece generează putere mare de topire. 


Dacă nu vrei să scoți din buzunar sume mari de bani, atunci există și aparatele de sudură standard, precum cele MMA clasice, la prețuri reduse, însă poți avea o surpriză atunci când îți vine factura la consumul de energie.


Accesoriile necesare

Ca să poți folosi aparatul de sudură pentru o plajă extinsă de proiecte, este important ca acesta să pună la dispoziție mai multe accesorii, precum: mască de sudură, cablu pentru stecher, cablu de masă cu clește, cablu de sudură cu clește pentru electrod, duze pentru eliminarea gazului, rolă pentru sârme, spray-uri anti-lipire și de degresare, curea pentru transportare, mănuși și perie și ciocănel pentru zgură.


Producătorul

Un alt criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când selecționezi aparatul de sudură, este producătorul. Printre cele mai bune utilaje le vei întâlni la Almaz, Awelco, Einhell, Micul Fermier, Velt, Steinhaus, Proweld sau Procraft. Fiecare aparat vine cu funcțiile și dotările sale, așa că este recomandat să consulți de fiecare dată manualul cu instrucțiuni, chiar dacă ai mai folosit în trecut aparate de sudură.


Cele mai bune aparate de sudură: Top modele recomandate




Aparat de sudură cu invertor TOTAL MMA-130

Aparatul de sudură cu invertor TOTAL MMA-130 sudează manual cu electrozi înveliți. Acesta produce curent continuu cu ajutorul căruia poți suda orice material metalic, precum oțelul aliat, nealiat, fonta, aluminiul, cuprul sau oțelul inoxidabil. Tensiunea de intrare este 220-240, cu o frecvență de 50/60 HZ, iar diametrul electrodului este de 1.6-3.2 mm.






Aparat de sudură invertor Micul Fermier LV-300S

Aparatul de sudură invertor Micul Fermier LV-300S (GF-0739) este realizat de o firmă românească și poate suda atât cu electrozi acoperiți de MMA sau TIG. Și acesta are funcția de invertor, curentul fiind produs continuu pentru o lucrare rapidă și precisă. Utilajul poate fi folosit atât în spațiile închise, dar și la exterior. Oferă eficiență economică, randament energetic și portabilitate.




 

Aparat de sudură WSME-200 Almaz

Aparatul de sudură WSME-200 Almaz este un utilaj performant, ce oferă precizie și rezistență tuturor proiectelor tale. Este un instrument pentru persoanele cu expertiză în domeniu, de aceea nu este recomandat sudorilor începători. 

 

WSME-200 poate suda oțel inoxidabil, oțel aliat, oțel carbon, cupru și alte materiale metalice, în aer liber și în spațiile închis. Are o greutate redusă și poate fi ușor de operat. Spre deosebire de alte aparate, acesta are prețul mai ridicat, însă este o investiție de calitate și pe termen lung!





Aparatul de sudură este un utilaj foarte versatil, ce poate fi folosit la numeroase proiecte de gospodărie și industriale. În funcție de experiența ta în domeniu și de lucrările pe care vrei să le realizezi, vei găsi cele mai bune oferte de aparate de sudură la noi. Chiar dacă vei folosi utilajul pentru hobby-urile tale sau pentru locul de muncă, alege-l pe cel potrivit nevoilor și dorințelor tale și nu uita de echipamentul de protecție!

                                                                                                                                                                                                                                                   

Suport clienti 09.00-17.00

0753389094 comenzi@valbig.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!