Drujbele sunt scule pe care le folosim în cadrul lucrărilor de tăiere a lemnului, dar și la prelucrarea anumitor elemente din lemn (elemente de sculptură). Pentru ca drujba ta să funcționeze excepțional, este nevoie ca lanțul acesteia să fie calitativ și să poată răspunde proiectelor pe care le ai de realizat. Află din acest articol care sunt cele mai potrivite tipuri de lanțuri pentru drujbă și cum le poți alege în funcție de proiectele pe care le ai în lucru.
Ce este lanțul pentru drujba?
Lanțul pentru drujbă este instrumentul de tăiere, poziționat pe lama dispozitivului. Este important să aibă aceeași dimensiune ca și lama, pentru ca în timpul utilizării acesta să nu sară, provocând accidentări. Lanțul asigură suportul pentru tăierea materialului lemnos, bazându-se pe forța dinților, pe capacitatea sa de rotație pe lamă și pe puterea motorului.
Tipuri de lanț pentru drujbă
Un lanț pentru drujbă este elementul fără de care aceasta nu ar reuși să realizeze tăierea, așa că trebuie să alegi tipul de lanț în funcție de activitățile pe care le desfășori. Există mai multe tipuri de lanțuri din care poți alege, în funcție de caracteristicile tehnice sau de caracteristicile drujbei sau al motoferăstrăului.
Lanț în funcție de combustibilul folosit pentru drujbă
În funcție de combustibilul întrebuințat pentru folosirea drujbei, lanțurile pot fi clasificate în două mari categorii:
- lanțuri pentru drujbe pe benzină;
- lanțuri pentru drujbe electrice (dintre acestea, drujbele cu acumulatori îți oferă o mai mare libertate de mișcare).
Este recomandat să îți echipezi drujba cu lanțul potrivit, pentru ca aceasta să funcționeze conform parametrilor pentru care a fost creată. Nu folosi lanțuri pentru drujbă electrică la drujbe pe benzină, pentru că poți deteriora produsul, iar banii vor fi irosiți.
Lanț pentru drujbă în funcție de numărul de dinți
Numărul de dinți ai unei drujbe vor contribui la tăierea rapidă și facilă a materialului lemnos. Un număr mai mare de dinți, dispuși cu un pas mic, vor asigura o tăiere mult mai rapidă decât cea pe care o oferă o lamă cu dinți rari.
Lanț pentru drujbă în funcție de pas
Pasul definește mărimea măsurată ca distanță de la un dinte la altul al lanțului. Pasul influențează ritmul de tăiere, mai ales dacă vorbim despre domenii de activitate diferite sau esențe de lemn diferite.
Cum să alegi lanțul pentru drujbă în funcție de nevoi?
Alege lanțul în funcție de tipul materialului lemnos pe care îl tai
Nu toate tipurile de lemn sunt identice, iar unele esențe îți pot pune probleme destul de mari. Lemnul nu este un material care să se taie cu dificultate, însă este nevoie de o lamă suficient de puternică încât să poată pătrunde în masa materialului lemnos, antrenând astfel tăierea.
Alege lanțul în funcție de dimensiunea lamei
Lama depinde foarte mult de modelul de drujbă ales, iar lungimea acesteia te ajută să tai diferite tipuri de lemn. Desigur, poți să schimbi lama în funcție de dimensiunea lanțului, în cazul în care vrei să faci o trecere de acest fel, însă este indicat ca atunci când cumperi lanțul pentru drujbă să iei în calcul dimensiunile corecte.
Alege lanțul pentru drujbă în funcție de pas, zale și dinți
Aceste caracteristici definesc de fapt felul în care va lucra lanțul pentru drujbă. Recomandarea este aceea de a verifica dacă aceste caracteristici se potrivesc proiectelor tale, mai ales în ceea ce privește pasul. Un pas mai mic va însemna și o putere mai mare a drujbei, în vreme ce un pas mai mare va oferi o tăiere mai precisă, dar mai puțin puternică.
Pentru a afla pasul drujbei va fi nevoie să măsuri distanța dintre trei nituri consecutive. Atenție, însă, va fi nevoie să măsori din mijlocul nitului, ajungând cu aparatul de măsurat (linie, metru, ruletă) tot în mijlocul nitului al treilea. Valoarea măsurată se împarte la doi. Rezultatul obținut este pasul lanțului, iar știind acest lucru vei reuși să îl alegi pe cel potrivit pentru drujba ta.
Pentru a afla numărul dinților, va fi nevoie de o numărătoare efectivă, însă nu îți va fi greu să faci acest lucru, deoarece majoritatea lanțurilor de drujbă măsoară între 30 și 50 cm.
Modelele uzuale ale dispozitivelor de tăiere
Ar trebui să știi că există în general trei modele de tăiere pe care le realizează lanțul drujbei, în funcție de tipul dinților. Aceștia definesc în mod intuitiv trei tipuri de profiluri, după cum urmează: profil dată sau daltă completă, profil semi-daltă și profil ciocan.
Profil daltă
Acest tip de profil pentru tăierea lemnului este și cel mai puternic, reușind să crape și să despice fibrele de lemn chiar și longitudinal cu o mare eficiență.
Profil semi-daltă
Profilul semi-daltă este, de fapt, un profil rotunjit, care ajută la păstrarea caracteristicilor dinților lanțului. Spre exemplu, în cazul în care lemnul pe care trebuie să îl tai este înghețat sau este de esență foarte tare, tocirea dinților nu se mai face atât de ușor, tocmai datorită faptului că aceștia deja au o formă care nu mai „mușcă” atât de puternic din material.
Profilul ciocan
Mult mai rotunjit decât profilul semi-daltă este profilul ciocan, fiind mai ușor de utilizat în cazul materialelor foarte dure.
Pentru fiecare dintre aceste tipuri de profile trebuie să iei în calcul măsuri speciale atunci când vine vorba despre ascuțirea lanțului de drujbă.
Aspecte importante de reținut despre lanțul drujbei
Este important să utilizezi cât mai eficient lanțul drujbei, astfel încât durata de viață a acestuia să fie prezervată. Există câteva lucruri la care ar trebui să fii atent atunci când vine vorba despre aceste produse, astfel încât funcționarea să fie întotdeauna eficientă:
1. Nu forța intrarea lanțului în materialul lemnos peste capacitatea sa. Este recomandat să aplici puțină presiune pe punctul de intrare al dinților, deoarece aceștia nu pot să pătrundă singuri în material. Trebuie să fii însă atent să nu apeși cu foarte multă forță, pentru că poți deteriora dinții și lama.
2. Lanțul pentru drujbă trebuie ascuțit, deoarece dinții se pot toci în timp, mai ales în cazul utilizărilor repetate și pentru a tăia materiale lemnoase foarte dure.
3. Lanțul trebuie să fie corect tensionat, astfel încât să nu „joace” pe lama drujbei.
4. Lanțul trebuie lubrifiat pentru a asigura funcționarea corectă a drujbei. Alege dintre accesoriile pentru drujbe uleiul de lubrifiere potrivit, astfel încât să fie indicat pentru tipul de motoferăstrău pe care îl ai în dotare și pentru lanțul pe care îl folosești. Ține cont de faptul că uleiul pentru lanțul drujbei poate fi întrebuințat pentru și pentru lamă.
5. Fumul este normal în timpul funcționării, chiar și în ipoteza în care lanțul este corect lubrifiat cu un ulei potrivit.
6. Este recomandat să observi tipul tăieturii. Dacă nu este dreaptă, ci oblică, atunci acesta poate fi un prim semn de defectare a drujbei (sau un semn că ceva nu funcționează corect sau nu este bine poziționat). În acest caz se recomandă verificarea componentelor și chiar vizita într-un atelier specializat de reparații.
7. Drujbele se defectează în timp, iar lanțurile îmbătrânesc. Dacă observi acest lucru, trebuie să te orientezi către achiziționarea unui nou model de motoferăstrău sau către schimbarea lanțului și a lamei drujbei. În cazul în care constați că trebuie schimbat motoferăstrăul cu totul, atunci ține cont de criteriile pentru alegerea drujbei potrivite, astfel încât să se potrivească perfect nevoilor tale.
Acestea sunt detaliile la care ar trebui să fii atent atunci când alegi lanțul pentru drujbă astfel încât să funcționeze să se desfășoare în cele mai bune condiții. Fii atent la pas, la dinți și la tipul drujbei. Alege un lanț de calitate, care să te ajute în timp cu proiectele tale. Nu irosi banii cumpărând modele de lanțuri care să nu se potrivească la drujbei tale și nu folosi orice lanț, deoarece există posibilitatea să defectezi drujba sau chiar să te accidentezi.