Pompele de apă sunt dispozitive create special pentru a extrage apa din pânza freatică sau alte surse subterane ori de suprafață, pentru a o distribui apoi în scop de consum, utilizatorilor casnici și industriali. Totodată, anumite tipuri de pompe de apă sunt folosite pentru a evacua apa din zonele sau spațiile inundate, aceste dispozitive făcând parte din categoria motopompelor, dar și a pompelor electrice.
Există numeroase tipuri de pompe de apă, iar clasificarea lor se face după mai multe criterii, așa că la alegerea unui astfel de dispozitiv trebuie să ții cont de mai multe aspecte decât în cazul unui aparat de sudură sau a unei motocoase.
Care sunt principalele tipuri de pompe de apă, în funcție de principiul de funcționare
Unul din principalele criterii de clasificare a pompelor de apă este legat de principiul de funcționare, iar din acest punct de vedere, pompele se împart în dispozitive cu deplasare pozitivă și cu deplasare dinamică.Pompele cu deplasare pozitivă
Pompele din această categorie funcționează în mod similar cu banalele pompe de bicicletă, doar că, în acest caz, aspiră și evacuează apă. Aceasta este aspirată într-un cilindrul printr-o supapă de admisie, pentru a fi apoi evacuată printr-o altă supapă, de refulare. Pompele cu deplasare pozitivă oferă o cantitate fixă de apă și se împart, la rândul lor, în trei categorii:
- Pompele cu piston – aspirația se face cu ajutorul unui piston care este acționat de un mâner. Atunci când pistonul este tras, lichidul se aspiră în cilindru, iar când pistonul este împins, se face evacuarea.
- Pompele cu membrană – cele mai cunoscute pompe de acest tip sunt mașinile de muls folosite în ferme, însă pompele cu membrană sunt folosite și în alte domenii, cum ar fi cel farmaceutic.
- Pompele rotative – acestea folosesc un rotor pentru a aspira și a transfera lichidul, având avantajul că pot pompa ușor și fluide cu un grad mare de vâscozitate.
Sunt pompele cel mai des folosite, întrucât au un cost redus și sunt ușor de întreținut. Nu în ultimul rând, trebuie precizat și faptul că sunt foarte eficiente, iar cele mai cunoscute pompe din această categorie sunt cele centrifuge. Pompele centrifuge sunt cele care alimentează gospodăriile cu apă menajeră, fiind folosite și în cazul aspersoarelor pentru stropit gazonul sau în sistemele de irigații. De asemenea, dispozitivele folosite pentru umplerea piscinelor fac parte tot din categoria pompelor centrifuge. Transferul lichidului este asigurat prin intermediul unui dispozitiv rotativ, acționat de un motor electric.
Clasificarea pompelor de apă în funcție de zona de utilizare
Pompele de apă au diferite utilizări, în anumite condiții fiind nevoie ca acestea să lucreze parțial sau total acoperite de apă, iar în alte cazuri, funcționând la suprafață. Din acest punct de vedere, avem alte două categorii principale de pompe, reprezentate de pompele submersibile și pompele de suprafață.
Pompele submersibile
Sunt acele pompe proiectate pentru a fi utilizate în timp ce sunt scufundate parțial sau total în apă. Din acest motiv, motorul este amplasat într-o carcasă perfect etanșeizată, pentru a nu permite pătrunderea apei în interior, însă există și modele la care motorul este poziționat la suprafață. Rolul lor este de a aspira apa din zone aflate la mare adâncime sau mai greu accesibile, și a o evacua la suprafață. Pompele submersibile sunt de mai multe tipuri, adaptate domeniului de activitate pentru care sunt proiectate, putând fi utilizate atât în gospodărie, cât și în domeniul industrial. Cele mai des utilizate sunt pompele submersibile de foraj și cele utilitare.
- Pompele de foraj – de obicei sunt pompe centrifuge, atașate unui motor submersibil, care pot fi coborâte în puțuri, pentru a scoate apa la suprafață. Totodată, sunt folosite pentru evacuarea apei din galeriile miniere inundate, din tuneluri sau din alte spații greu accesibile. De asemenea, cu ajutorul pompelor submersibile se extrage apa din pânza freatică, din râuri sau din lacuri, pentru a fi folosită la irigații sau în alte scopuri.
- Pompele utilitare – sunt mai ușor de manevrat decât cele de foraj, fiind destinate cu precădere utilizării casnice. Spre exemplu, poți folosi o astfel de pompă pentru a evacua apa dintr-un beci sau un subsol inundat, dar și pentru a umple un acvariu de mari dimensiuni sau un bazin.
Totodată, mai există o categorie de pompe submersibile adaptate special pentru a lucra cu apa sărară, din mări și oceane.
Pompele de suprafață
Se amplasează întotdeauna în apropiere de suprafața apei, niciodată în contact cu aceasta, pentru că o astfel de imprudență duce inevitabil la defectarea pompei. Apa este evacuată printr-un furtun, iar cu cât acesta este mai lung, cu atât pompa trebuie să aibă o putere mai mare. Cel mai des întâlnit model de pompă de suprafață îl reprezintă pompele folosite în gospodării pentru a trage apa din puțuri, montate pe marginea acestora.
Cum să-ți alegi pompa de apă potrivită
Deși ai putea fi derutat la prima vedere de multitudinea de modele de pompe de apă, alegerea modelului potrivit nu este foarte dificilă dacă vei ține cont de câteva aspecte esențiale, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
- Scopul pentru care ai nevoie de pompă – este criteriul care trebuie să primeze în alegerea pompei potrivite. Astfel, dacă ai nevoie de pompă pentru a evacua apa din subsolul care se inundă des, trebuie să alegi un model submersibil, în timp ce pentru a trage apă din puț sau dintr-un lac din vecinătatea casei, poți folosi o pompă de suprafață.
- Calitatea apei – trebuie să știi foarte bine ce fel de apă vei folosi, pentru că, așa cum am văzut mai sus, există modele de pompe diferite, în funcție de calitatea apei. Spre exemplu, pentru piscină ai nevoie de o pompă de apă curată, în timp ce pentru drenaje sau evacuarea apei din spații inundate ai nevoie de o pompă de apă murdară.
- Adâncimea sursei – dacă sursa de apă este la o adâncime mai mică de 8 metri poți folosi fără probleme atât o pompă submersibilă cât și una de suprafață, însă pentru sursele aflate la mai mult de 8 metri adâncime, îți trebuie neapărat pompă submersibilă.
- Debitul și presiunea – în funcție de scopul în care vrei să folosești apa, ai putea avea nevoie de un debit și o presiune mai mari. În acest caz, trebuie să alegi o pompă cu un motor mai puternic, capabil să facă față acestor cerințe.
- Tipul de alimentare – din acest punct de vedere, pompele de apă se împart în două categorii, respectiv motopompele – acționate de un motor pe benzină sau motorină – și pompele electrice - acționate de un motor electric. Motopompele permit un grad mai mare de mobilitate putând fi folosite oriunde, în timp ce o pompă electrică depinde de o sursă de alimentare.
Dacă ai parcurs cu atenție rândurile de mai sus, te poți considera pus în temă pe acest subiect și vei putea să-ți comanzi singur o astfel de instalație, fără teama că vei face o alegere greșită.