icon Martie in gradina : cum plantam

Martie in gradina : cum plantam


Martie e prima luna importanta a oricarui gradinar. Dupa o lunga asteptare, acum "se dau jos uneltele din pod" si se incepe treaba.


Primul lucru de care trebuie sa va ocupati sunt plantarile. Fie ca vreti sa infiintati sau sa extindeti o livada, fie ca imbogatiti cu noi exemplare stratul de trandafiri, acum este "lupta cea mare". Se cuvine sa fiti pregatiti, caci orice zi pierduta se simte. Musai sa aveti un plan, fie si aproximativ, al plantarilor. Cea mai mare greseala este sa lasati gradina la discretia...magazinului de plante. Sa va plimbati printre rafturi si sa cumparati tot ceea ce va incanta ochii, fara sa cunoasteti foarte bine plantele si, de asemenea , fara sa stiti prea bine cum stati cu spatiul locativ . Sa presupunem ca va plac merele, si vreti sa aveti dvs. insiva un pom in curte. Bine, dar ce fel de mar? Aceasta e o intrebare pe care trebuie sa v-o puneti! Vreti fructe la sfarsitul lui august sau spre finalul lui noiembrie? Doriti sa le mancati pe loc sau va bate gandul sa le asezati in camarsa, pentru iarna? Albe sau rosii? Dulci sau acrisoare? De talie cat mai mica, sau curtea va permite si un voinic mai rasarit , sub frunzisul caruia sa stati la umbra in vipia vremii? Nu uitati sa verificati daca se autopolenizeaza, daca este sensibil la rapan( una dintre cele mai grave boli), daca poate fi condus sub forma pe care v-o doriti( au inceput sa se poarte si la noi pomi in sistem intensiv, eventual pe spalier, dar nu orice pom e potrivit cu orice sistem..)etc. 
Bun, sa presupunem ca ati venit cu plantele acasa. Ideal ar fi sa fie la ghiveci sau la balot (cu ceva pamant in jurul radacinilor, tinut la locul lui cu un sac sau asa ceva). Lucrul asta nu va constrange sa le plantati imediat, o puteti lasa pe a doua, a treia, chiar si a cincea zi. Dar, nu va speriati nici daca plantele cumparate de dvs. au radacinile in aer, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa sapati o groapa temporara, sa le puneti cu radacinile in ea si sa tasati bine pamantul deasupra. E o buna solutie de urgenta, ce va scoate din impas pentru cateva zile. 

Haideti sa facem gropile acum. Anvergura lor depinde de planta pe care vreti sa o inradacinati. Daca e un butas de trandafiri sau de vita-de-vie, o prisma patrata cu latura de maximum 40cm si adancimea tot pe atat e suficienta. Daca e vorba de vreun pom, puteti sa faceti aproape dublu, cu accent pe adancime. E bine in general sa sapati mai mult decat prevad normele, pentru a fi siguri ca pamantul bun dimprejurul radacinilor e suficient pentru intreaga viata a plantei.


Cand sapati, puneti intr-o parte pamantul scos din prima jumatate a gropii, si alaturi pamantul scos de la jumatate din adancime, pana la fundul gropii. Iata de ce- la plantare, pamantul de deasupra va merge dedesubt (fiindca e mai bogat in humus, in elemente nutritive), iar cel de dedesubt va veni deasupra.
Nu uitati sa adaugati suficient ingrasamant natural ( inca de la fundul gropii) si, in cele mai multe dintre cazuri, nisip. 
Puneti strat dupa strat, calcand mereu pamantul, pentru a scoate aerul din structura lui. Aveti grija sa introduceti planta in groapa asa incat punctul de altoire sa fie cu cativa centimetri deasupra solului si, atentie, orientat spre sud (daca e spre nord, se poate compromite prin aparitia lichenilor, a muschilor si a altor musafiri nedoriti).


Daca puneti un pom , musai sa-l sprijiniti si cu un tutore rezistent. Pe acesta plantati-l odata cu planta, avand grija sa nu rupeti radacinile acesteia. Intre tutore si planta intermediati un somoiog din paie, ca scoarta tanarului copac sa nu se frece de tutore la vant. Cand ajungeti cu pamantul sus, turnati apa din belsug si, cand aceasta s-a scurs in sol, faceti deasupra un mic musuroi din pamant reavan. 
Daca e vorba de arbusti, trandafiri sau alte tufe, lucrurile se petrec siilar, cu exceptia tuturelui( necesar, insa, in cazul trandafirilor cu port inalt, tip arbusti). Aveti grija la dimensiunile gropii, nu uitati sa maruntiti bine pamantul, sa adaugati suficient ingrasamant, si sa tasati bine. 
Acum, cateva vorbe si despre taieri. Teoretic, trebuie sa le fi facut in februarie, inainte ca mugurii sa... plesneasca de fericirea soarelui de martie. Nu va impacientati, insa , nu-i o tragedie nici daca o faceti acum! Regulile pe care trebuie sa le urmati depind de planta, de felul de coroana pe care vreti sa-o formati, de stadiul de crestere in care se afla aceasta etc.  Una este sa tai crengile unui pom abia cumparat, si alta este sa lucrezi intr-o coroana de trei, patru ani! 


Ca reguli generale, in primii ani ai dezvoltarii se taie cam o treime de crengi, cu grija la mugurele terminal. 
Unii spun ca taietura se face fix deasupra mugurelui, un pic oblic( ca sa nu retina apa), altii recomanda lasarea unui centimetru deasupra, ca mugurele sa nu fie atins, in cazul in care acel centimetru va putrezi. Dvs. puteti incerca, precum am facut si eu, ambele sisteme. 
Ambele tipuri de taieturi sunt bune, daca au fost bine...vopsite. Caci acesta este alt lucrul important, vopsirea taieturii. Mai ales in cazul taieturilor cu suprafata mare, nu aveti voie sa plecati de langa copac pana nu vopsiti cu grija sectiunea! Daca aveti banuiala ca pomul este atacat de vreo boala, dezinfectati atat sectiunea, cat si briceagul/fierastraul cu o solutie potrivita. Zeama bordeleza e numai buna pentru un astfel de scop. Concentratia obisnuita e de 1% , adica la un kilogram de sulfat de cupru ( piatra vanata) se adauga 500 gr. de var nestins, iar ambele se dilueaza in 100 l de apa( desigur, dvs. veti face doar atat cat va trebuie.


In cazul pomilor trecuti de 5-7 ani , taierile se rezuma la cele de intretinere. Deci va concentrati asupra crengilor care cresc spre miezul coroanei, asupra celor frante pe vremea rea sau asupra celor bolnave irecuperabili. 
 

Suport clienti 09.00-17.00

0753389094 comenzi@valbig.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!