Cum se face vinul de casă: top 3 rețete tradiționale

Cum se face vinul de casă: top 3 rețete tradiționale
Vinul autentic, tradițional este o băutură excelentă de servit la cinele cu delicatese românești, dar și pentru mâncărurile internaționale, alături de familie sau de cei mai buni prieteni ai tăi, atât pentru evenimentele cotidiene, dar și pentru cele speciale. În funcție de culoarea vinului, de soiuri și de cantitatea de zahăr prezentă în compoziție, vinurile se potrivesc cu variate rețete savuroase. De exemplu, vinurile albe vor fi ideale pentru paste, pizza și pește.

Vinul de casă are o aromă și un miros aparte care nu se compară cu băuturile îmbuteliate pe care le poți cumpăra de pe rafturile din supermarket. Dacă vrei să te bucuri de un vin făcut „ca la mama acasă”, să petreci o seară relaxantă în locuința ta sau să îți chemi prietenii pentru a se bucura și ei de vinul de casă, atunci consultă ghidul următor și află cum faci cea mai bună rețetă de vin!



Cum se fac vinurile albe?

Strugurii trebuie să se coacă bine înainte de a-i folosi pentru a face vin alb. Cu cât sunt mai copți, cu atât vor conține o cantitate mai mare de zaharină, iar tu nu vei mai fi nevoit să adaugi zahăr. Tăria vinului fiind dată întocmai de zahăr. Pentru a face vinul în casă, recomandăm să folosești doar ustensile, vase și cadă din lemn.

După ce au fost culeși strugurii, procesul pentru facerea vinului ar trebui să înceapă numaidecât. Este indicat să separi boabele de ciorchini și să alegi doar boabele bune, astfel încât vinul să aibă o aromă mai fină. Apoi strugurii se dau prin zdrobitor, aceștia fiind lăsați apoi să fermenteze în căzi de lemn timp de 1-3 zile. Când strugurii fermentează, vor lăsa o spumă deasupra, fiind drojdia pe care o poți folosi ulterior pentru alte rețete.

După această perioadă, mustul se pune în butoaie sau damigene, iar strugurii zdrobiți pot fi păstrați pentru țuică. Butoaiele nu trebuie închise ermetic, ci este recomandat să aibă introduse câte un furtun, deoarece mustul are nevoie de aer, iar cu ajutorul furtunului va intra cantitatea de aer necesară, fără ca musculițele (ce sunt atrase de mirosul și dulceața vinului) să intre în vas. Fermentarea propriu-zisă durează de regulă între 2 și 4 săptămâni. Butoaiele trebuie puse la loc uscat și răcoros.

O fermentație de lungă durată înseamnă un gust mai accentuat. Este important ca damigenele să fie curățate de drojdia, semințele și cojile de struguri care au rămas atunci când ai mutat lichidul din cada de lemn. În caz contrar se pot forma flori ce strică vinul sau gustul ar putea deveni amar.
 



Cum se fac vinurile roșii?




Vinul roșu este potrivit pentru serile romantice petrecute alături de jumătatea ta. Poate fi consumat alături de un fel principal de carne roșie, cu garnitură și salată, cu mâncărurile picante, fructe de mare și chiar cu ciocolata. Spre deosebire de vinul alb, acesta va avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la rezultatul dorit.

În funcție de soiul strugurilor și de culoarea acestora, vei putea face în locuința ta vinuri Merlot, Fetească Neagră sau chiar Cabernet-Sauvignon. Cu toate acestea, este important să ai în vedere următoarele sfaturi, astfel încât să te bucuri de un gust incredibil de must, dar și de roadele tale! Deci, strugurii roșii se culeg la finalul lui septembrie sau chiar începutul lui octombrie pentru ca aceștia să ajungă la maturitate.

Pentru un gust rafinat, recomandăm să scoți boabele de struguri de pe ciorchine înainte de a-i pune pe aceștia în procesul de macerație. Ține minte că procesul va da culoarea, mirosul, aroma și gustul vinului. În funcție de temperatură, strugurii trebuie ținuți la macerat între 8 și 20 de zile, un timp mai mare înseamnă o vreme mai friguroasă.

Cada de lemn în care vei pune strugurii la macerat trebuie să fie umplută la 80% din capacitatea acesteia, apoi se recomandă să o acoperi cu o folie. După o perioadă de câteva zile în care strugurii au stat la macerat și au ajuns la nuanța dorită, se mută compoziția în damigene, sau butoane, însă nu se vor umple până sus. Vasele vor fi puse pe fierbătoare, iar după ce vinul nu mai fierbe, se mai lasă încă 30 de zile la decantat drojdia. Aceștia sunt pașii care se diferită de vinul alb, în continuarea rețetei etapele vor fi aceleași.



Cum se fac vinurile rose?

Asemeni vinurilor roșii, cele rose se fac din soiuri de struguri negri, în special cei de  Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Merlot, acestea fiind cele mai răspândite podgorii din România. Diferența dintre vinurile roșii și cele rose este dată de perioada de macerație, aceasta fiind mai mică: între 2 - 4 zile. Vinurile rose sunt mai parfumate spre deosebire de cele roșii și albe, fiind ideale de servit cu: mâncărurile grecești, spaniole, pește, grătar și platouri de brânzeturi.




Acum că știi cum să faci vinul tău favorit de casă, trebuie doar să te apuci de treabă. Dacă vrei să îți iasă un vin demn de împărțit cu prietenii tăi, roagă-i pe aceștia să te ajute cu etapele menționate anterior. După muncă, și răsplată!

Suport clienti 09.00-17.00

0753389094 comenzi@valbig.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!