La ce poți folosi o drujbă?
Acest instrument este cel mai utilizat în silvicultură, pentru lucrări obișnuite de toaletare a copacilor sau în construcții și bricolaj. Așadar, principalul său scop este acela de a tăia lemnul, dar există și drujbe speciale, cu o putere mai mare, care pot tăia materiale mai dure, precum betonul.Totuși, o drujbă nu este utilă numai în aceste domenii. Un astfel de instrument este binevenit într-o gospodărie pentru a tăia crengi, a pregăti lemnele de foc sau a curăța copacii din curte. Dacă te simți îndemânatic și vrei să pregătești piese de mobilier sau o mică construcție din lemn, nu poți face acest lucru fără o drujbă.
Ce tipuri de drujbe există?
În funcție de modul de alimentare, drujbele se împart în trei categorii: drujbe pe benzină, electrice și pe acumulatori.Drujbele pe benzină
Această categorie este foarte populară datorită eficienței sale. Un motor alimentat cu benzină este mult mai puternic și, astfel, întregul echipament are o putere mai mare de tăiere, iar sarcinile pot fi îndeplinite mult mai rapid. În plus, presiunea în timpul tăierii este mult mai mică și, datorită tehnologiei moderne utilizată pentru motoare, acestea sunt mai puțin poluante.
Un alt avantaj al drujbelor pe benzina este portabilitatea. Atât timp cât le poți alimenta cu combustibil, acestea pot fi folosite oriunde și pot fi transportate cu ușurință.
Totuși, asemenea unui vehicul care funcționează cu benzină, aceste drujbe au nevoie de întreținere. Pentru o viață cât mai lungă a motorului, acesta va avea nevoie de recondiționare periodică prin schimbarea uleiului și a filtrelor.
Drujbele electrice
Dacă dorești o soluție și mai puțin poluantă, atunci apelează la o drujba electrica . Aceasta este o alegere potrivită pentru lucrări uzuale din gospodărie, dar există o limitare. Alimentarea cu curent electric se face printr-un cablu, așa că o vei putea folosi numai cu un prelungitor sau lângă o altă sursă de curent.
Drujbele electrice sunt mult mai silențioase, un alt motiv pentru care sunt ideale într-o gospodărie. Ele sunt mai ușor de manevrat comparativ cu variantele pe benzină, însă puterea motorului nu este la fel de mare ca la acestea. Așadar, pentru lucrări mai complexe, varianta electrică ar putea să nu fie o alegere foarte bună.
Drujbele pe acumulatori
Similar cu drujbele electrice, cele pe acumulatori sunt și ele foarte silențioase și prietenoase cu natura. De fapt, singura diferență dintre acestea două este modul de alimentare, cele din urmă folosind o baterie. Așadar, ele sunt o variantă mai practică, deoarece pot fi folosite fără limitarea unui cablu. Un dezavantaj este, totuși, puterea mai mică a motorului.
Cum alegi o drujbă?
Iată la ce ar trebui să fii atent pentru a alege cea mai bună drujbă pentru nevoile tale.Puterea motorului
În funcție de tipul de drujbă, motoarele pot avea puteri diferite. Variantele pe benzină sunt mult mai puternice și sunt recomandate pentru activități profesionale, în schimb cele electrice și pe acumulatori sunt o opțiune mai bună pentru o gospodărie.Lungimea lamei
Drujbele pot avea lame de dimensiuni de la 30 până la 70 cm. În funcție de activitățile pentru care ai nevoie de ea și de grosimea materialelor tăiate, poți alege și o lungime potrivită pentru lamă. Cu cât lemnul este mai gros, cu atât lama ar trebui să fie mai lungă.Lanțul
Pentru ca drujba ta să aibă o viață cât mai lungă, asigură-te că alegi un model de calitate. Verifică cu atenție lanțul înainte de a o achiziționa și fii atent la material. Cele mai bune opțiuni sunt cele cu lanț din oțel inoxidabil. Verifică și specificațiile pentru a afla cum îl poți monta și demonta și dacă poți realiza acest lucru fără scule speciale.Timpul de utilizare
În cazul unei drujbe pe benzină sau pe acumulatori, va trebui să știi cât timp o poți utiliza până va fi nevoie să mai adaugi combustibil sau să schimbi acumulatorul. Așadar, pentru drujbele pe benzină va trebui să verifici cât de mare este rezervorul, iar pentru acumulatoare va trebui să verifici autonomia.Ergonomia
Pentru a fi cât mai eficient și a executa lucrările în mod corespunzător, drujba trebuie să fie cât mai ușor de manevrat. Verifică dimensiunile acesteia, greutatea, dar și mânerul. Drujbele profesionale sunt în general mai mari, dar poți găsi modele ergonomice chiar dacă sunt mai voluminoase.Recomandări de drujbe
La final, îți prezentăm câte un model pentru fiecare tip de drujbă care credem că ți-ar putea fi de folos.Drujba BLADE Alpin 520 este un model pe benzină cu un motor de 3.1 CP și o construcție rezistentă. Acesta este prevăzut cu o tehnologie avansată de reducere a emisiilor poluante, cât și a consumului de combustibil, iar amortizoarele anti-vibrații o fac foarte ușor de folosit.
Drujba electrică BURAN BT-2900 are o putere de 2900 W și o viteză de 9500 de rotații pe minut. Cu o greutate de 5.4 kg, drujba este destul de ușor de manevrat și poate fi folosită fără probleme pentru activități semiprofesionale.
În cele din urmă, drujba pe acumulatori TOTAL INDUSTRIAL pe acumulatori TOTAL INDUSTRIAL are o putere de 720 W și o viteză a lanțului de 7.7 m/s. Cu acumulator care se achiziționează separat, această variantă este o soluție perfectă pentru lucrările din gospodărie.
Acum ai aflat cum alegi o drujbă și ce criterii trebuie studiate pentru a afla dacă aceasta este potrivită pentru nevoile tale. Poți opta pentru un model profesional pe benzină sau unul electric sau pe acumulatori care este perfect pentru lucrările din gospodăria ta.