Cum alegi cea mai bună motocoasă pentru nevoile tale: Ghid practic

Cum alegi cea mai bună motocoasă pentru nevoile tale: Ghid practic
Motocoasa este o sculă indispensabilă pentru îngrijirea gazonului, dar și a oricărei suprafețe pe care crește iarbă și care trebuie întreținută. Este cunoscut faptul că iarba crește foarte repede, motiv pentru care trebuie tunsă periodic, astfel încât grădina și curtea să aibă permanent un aspect îngrijit. Pentru această operațiune, ai nevoie de o motocoasă care te va ajuta să tunzi iarba ușor, rapid și exact la lungimea dorită.
Pentru a beneficia de toate avantajele pe care ți le oferă, o motocoasă trebuie să fie adaptată nevoilor tale; de aceea, am realizat acest ghid, care să te ajute să faci alegerea potrivită.
 

Cum alegi o motocoasă pentru nevoile tale



Motocoasele sunt de mai multe tipuri, aspect pe care îl vei constata dacă vei consulta orice ofertă de  motocositoare și mașini de tuns iarba. Mulți ar fi tentați să aleagă o motocoasă ieftină și bună, în timp ce alții ar alege din start o motocoasă profesională; înainte, însă, de a lua o decizie definitivă, trebuie să ții cont de mai multe criterii. Acestea sunt:


Suprafața de cosit



Un prim criteriu de luat în considerare este suprafața terenului pe care vei folosi motocoasa, iar din acest punct de vedere există trei categorii distincte.
 
  • Terenuri cu suprafață mică

Este cazul suprafețelor care nu depășesc 80 de metri pătrați și cărora le face față un trimmer electric sau o motocoasă ușoară de umăr, cu un motor nu foarte puternic și cu fir de nylon pentru tăierea ierbii.
 
  • Terenuri cu suprafață medie

În această categorie intră terenurile cu o suprafață cuprinsă între 80 și 200 de metri pătrați, situație în care este evident că vei avea mai mult de muncă. De această dată, ai nevoie de o motocoasă de putere medie, dotată cu un cuțit metalic sau cu lame, pentru a putea tăia și buruienile mai rezistente. Este nevoie și de o putere mai mare a motorului, motiv pentru care acesta ar trebuie să fie unul pe benzină.
  • Terenuri cu suprafață mare


Orice suprafață ce depășește 200 de metri pătrați poate fi considerată de întindere mare. Pentru un astfel de teren ai nevoie de modele performante de motocoase adaptate pentru a face față unor suprafețe atât de întinse. Alternativ, poți opta în acest caz pentru o mașină de tuns iarba, însă doar dacă terenul este perfect plat.
 

Tipul de vegetație



Cu ajutorul unei motocoase poți tăia atât iarbă, cât și alte tipuri de vegetație nedorită, cum ar fi buruienile și tufele. Tulpinile plantelor au forme și dimensiuni diverse, așa că și unghiul de tăiere trebuie să fie diferit. De aceea, este de preferat să alegi o motocoasă care să-ți permită să modifici acest unghi în funcție de necesități.
De asemenea, unele plante au tulpinile mai dure, iar un simplu fir de nylon folosit pentru tăiere nu este suficient. Acesta este bun doar pentru iarbă, în timp ce pentru plantele mai dure este nevoie de un cap de tăiere cu lame sau cuțit. Ideal este să alegi o motocoasă care să includă toate aceste opțiuni.
 

Puterea motorului



Dacă motorul este mai puternic este evident că și motocoasa va putea face față unei suprafețe mai mari dar și mai multor tipuri de vegetație. În funcție de acest criteriu, motocoasele se împart în trei categorii după cum urmează:
  • Motocoase hobby


Au motoare micuțe, cu putere de 700-800 de watti – în cazul motocoaselor electrice – sau 1 CP (cal putere) – în cazul motocoaselor pe benzină. Sunt ideale pentru suprafețele care nu depășesc 100 de metri pătrați, având un consum redus și fiind ușor de folosit.
 
  • Motocoase semiprofesionale


Motorul unei motocoase semiprofesionale are o putere cuprinsă între 800 și 1.000 de watti sau 2-3 CP și poate face față pe o suprafață de până la 500 de metri pătrați. Datorită motorului mai puternic, motocoasele din această gamă pot tăia și crenguțele din lemn.
 
  • Motocoase profesionale


Sunt perfect adaptate pentru suprafețele întinse, cum ar fi pajiștile sau pășunile, având cele mai puternice motoare din toată gama de motocoase. În cazul motocoaselor electrice, vorbim despre motoare cu o putere de peste 1.000 de watti, în timp ce motocoasele pe benzină au motoare care depășesc 5 CP.

Tipul motocoasei



Probabil că ai intuit acest ultim criteriu din descrierile anterioare, acesta referindu-se mai exact la tipul motorului, care poate fi electric sau pe benzină.
 
  • Motocoasa electrică


Bineînțeles, vorbim despre modele cu motorul acționat electric, ideale pentru suprafețele mici și medii. Cu un model alimentat direct de la priză, cum este Stern GT 20A, îți poți tunde fără probleme gazonul sau peluza din fața casei, însă libertatea de mișcare va fi limitată de lungimea cablului.
Acest inconvenient este eliminat în cazul motocoaselor pe acumulatori cum este și modelul Total P20S. Motocoasele din această gamă îți permit mai multă libertate de mișcare, nefiind dependente de o sursă de alimentare fixă. Trebuie să ai însă grijă să pui acumulatorii la încărcat înainte de a te apuca de treabă și să faci asta din timp, pentru că o încărcare completă necesită 6-7 ore.
 
  • Motocoasa pe benzină


În general, motocoasele pe benzină au motoare mai puternice și sunt folosite cu precădere pe suprafețe mari. Spre deosebire de cele electrice, acestea sunt mai grele și mai voluminoase, ceea ce ar putea constitui un dezavantaj. Și prețul este unul mai mare, însă toate aceste inconveniente sunt compensate de performanțele superioare și de autonomia îndelungată.
 

Alte lucruri de care să ții cont la achiziționarea motocoasei






Deși esențiale, criteriile enumerate până acum nu sunt singurele pe care trebuie să le ai în vedere la achiziționarea celei mai bune motocoase pentru nevoile tale. Ca să fii sigur că ai făcut alegerea potrivită, trebuie să ții cont și de alte detalii, pe care ți le prezentăm  în continuare.
 

Greutatea


Pentru a putea fi manevrată cu ușurință, o motocoasă trebuie să aibă o greutate adaptată constituției tale fizice. Ține cont că motocoasa trebuie ținută cu mâinile pe toată durata activității, așa că trebuie să fie suficient de ușoară pentru a nu te obosi după doar câteva minute. Există însă mai multe accesorii menite să-ți facă munca mai ușoară, iar în cazul de față, un ham special pentru motocoasă îți va fi de mare ajutor.
 

Autonomia



Nu e deloc plăcut să rămâi fără combustibil sau fără curent în acumulatori în timp ce lucrezi, deși ai avut grijă să faci plinul înainte de a te apuca de treabă. Asta se întâmplă pentru că rezervorul sau acumulatorii au o capacitate mai mică, în raport cu suprafața și timpul necesar unei operațiuni complete. Așadar, alege o motocoasă cu acumulatori puternici sau rezervor de mare capacitate care să îți permită să tunzi întreaga suprafață fără pauze de realimentare sau încărcare a bateriilor.
 

Lățimea de tăiere



Acest amănunt influențează în mod direct timpul necesar pentru tunderea unei suprafețe. Dacă în cazul unui teren de mici dimensiuni, operațiunea se efectuează destul de rapid, situația se schimbă când ai de tuns câteva sute de metri pătrați. În acest caz, este ideal să folosești o motocoasă cu lățime de tăiere mare pentru a câștiga timp. Lățimea de tăiere depinde de dimensiunea lamei, iar o lamă mai mare necesită și un motor mai puternic.
 

Nivelul de zgomot



O motocoasă zgomotoasă poate fi deranjantă atât pentru utilizator cât și pentru vecini, iar cu timpul îți vei pierde orice entuziasm în ceea ce privește folosirea ei. Dacă tu poți rezolva problema cu o pereche de căști antifonice, nu același lucru îl poți face și în privința vecinilor, mai ales dacă locuiești într-un cartier liniștit. De aceea, trebuie să știi că o motocoasă electrică este mai silențioasă decât una pe benzină și este de preferat pentru zonele locuite. 

Sperăm că ghidul nostru ți-a oferit toate informațiile pe care le căutai și că îți va fi de mare ajutor în alegerea modelului ideal de motocoasă, perfect adaptat nevoilor tale.


 

Suport clienti 09.00-17.00

0753389094 comenzi@valbig.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!