Cum alegi carnea tocată perfectă?
Vom începe prin a spune că nu recomandăm să o cumperi deja pregătită, ci să o toci acasă. Astfel, te asiguri că gătești cu carne curată, de calitate, cu un conținut de grăsime ales de tine. În plus, în felul acesta îi poți adăuga condimentele preferate. Pentru a-ți ușura munca, poți alege o mașină de tocat electrică, extrem de folositoare oricărei gospodine.
Pentru a te bucura de gustul desăvârșit al cărnii tocate, nu e suficient să investești în ustensile și vase de gătit profesioniste. Ține cont și de aceste sfaturi:
- nu cumpăra de la măcelărie carne mai veche de 2 zile;
- sigilează bine punga în care o păstrezi;
- depozitează la congelator carnea, dacă nu o gătești imediat;
- nu o recongela;
- dezgheață la frigider, nu la temperatura camerei sau în apă caldă;
- alege carne cu un conținut scăzut de grăsime (maxim 20-30%)
Rețete cu carne tocată de vită
Ragu' alla bolognese
Sosul Bolognese provine din Italia și se folosește în special rețetele de spaghete și, alături de sosul bechamel, în lasagna. Aceste preparate se potrivesc cel mai bine cu vin roșu de casă.Ingrediente
300 gr carne tocată de vită
100 gr bacon
50 gr morcovi
50 gr ceapă
50 gr țelină
250 gr pasată de roșii
1 lingură ulei de măsline
100 ml vin roșu
100 ml stoc de legume
sare și piper după gust
Mod de preparare
Baconul se toacă în bucățele mici și se călește în ulei de măsline până își schimbă culoarea. Între timp, morcovii, ceapa și țelina se toacă și se adaugă peste bacon. Se lasă pe foc 5 minute.
Se adaugă carnea tocată de vită și se crește temperatura. Se lasă la rumenit, apoi se adaugă vinul roșu și se amestecă. După 2-3 minute, se adaugă pasata. Se combină bine, apoi se adaugă și stocul de legume.
Se acoperă vasul cu un capac și se lasă la foc mic 1,5-2 ore. Odată la jumătate de oră se verifică și se mai adaugă stoc de legume, dacă mai e nevoie.
La final, se asezonează cu sare și piper după gust și se mai amestecă o dată.
Musaca de cartofi
Simplu de preparat chiar și de către începători, această rețetă de musaca va fi pe placul întregii familii.Ingrediente
500 gr carne tocată de vită
1 kg cartofi
50 gr ceapă
2-3 căței de usturoi
400 gr roșii
2 linguri de bulion
cimbru
nucșoară
1 linguriță de zahăr
2 linguri de ulei
sare și piper după gust
Mod de preparare
Ceapa se taie fin și se călește. Se adaugă carnea de vită și se amestecă bine cu ceapa, apoi se lasă încă 2 minute pe foc.
Se toacă roșiile și usturoiul și se adaugă în tigaie. Se condimentează cu sare, piper, cimbru, nucșoară și zahăr. Se lasă la foc mic 15 minute sau până când se evaporă lichidul.
Între timp, se curăță cartofii și se taie în felii de 3-5mm grosime.
Se unge cu ulei vasul de gătit dorit, apoi se toarnă jumătate din cantitatea de carne tocată. Se acoperă cu un rând de cartofi, apoi cu unul de carne, iar la final din nou cartofi. Se toarnă deasupra bulionul diluat în puțină apă.
Se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se dă la cuptor 30 de minute la 180 grade. Se scoate apoi folia și se mai lasă încă 20 de minute pentru a se rumeni.
Rețete cu carne tocată de pui
Burger de pui
Dacă ești în căutare de rețete cu carne tocată pentru copii, acești burgeri de pui sunt soluția ideală.Ingrediente
500 gr carne tocată de pui
250 gr pesmet
1 ou
70 gr parmezan
1 ceapă verde
2 căței de usturoi
cimbru
sare și piper după gust
4 felii de cașcaval (opțional)
Mod de preparare
Ceapa și usturoiul se toacă fin, apoi se combină cu restul ingredientelor într-un castron. Se lasă 10 minute la frigider, apoi se formează 4 chifteluțe pentru burger de aproximativ 2 cm grosime.
Se încălzește ulei într-o tigaie și se prăjesc burgerii 2 minute pe fiecare parte. La final, se poate adăuga o felie de cașcaval pe fiecare chifteluță, lăsându-se 1 minute pentru a se topi.
Pentru asamblare, se folosesc chiflele, sosurile și legumele preferate.
Tortilla de pui
Acest preparat rapid este perfect pentru serile de vineri, când ești obosit după muncă și nu ai răbdare să gătești ceva mai complicat.Ingrediente
1 kg carne tocată de pui
400 gr fasole neagră la conservă
400 gr roșii la conservă
1 ardei gras roșu
1 ardei gras verde
1 ceapă
1 ardei iute (opțional)
2 căței de usturoi
2 linguri de ulei
1 linguriță chimen măcinat
2 lingurițe boia dulce sau iute
frunze de salată
sare și piper după gust
8 tortilla
Mod de preparare
Se prăjește carnea de pui aproximativ 5-7 minute sau până nu mai este roz. Între timp, se toc legumele.
Când puiul este gata, se scurge de ulei și se lasă deoparte. În aceeași tigaie, se călesc ardeii greși și ceapa, apoi se adaugă ardeiul iute și usturoiul. După 1 minut se adaugă fasolea și roșiile.
Se pune puiul din nou în tigaie și se condimentează. Se lasă la foc mic 5 minute sau până când lichidul se evaporă.
Se servește cu tortilla și salată.
Rețete cu carne tocată de porc
Chiftele de porc la cuptor
Gata în doar 30 de minute, aceste chiftele de porc sunt mai sănătoase decât varianta clasică, prăjită în ulei.Ingrediente
1 kg carne tocată de porc
1 ceapă
3 căței de usturoi
2 lingurițe boia dulce sau iute
1 linguriță cimbru
1 linguriță coriandru
1 linguriță chimen
sare și piper după gust
Mod de preparare
Ceapa și usturoiul se toacă, apoi se combină cu restul ingredientelor. Se modelează aproximativ 30 de chiftele.
Se aranjează chiftelele pe o tavă cu hârtie de copt și se dau la cuptor 25 de minute la 180 de grade.
Carne tocată de porc cu orez la tigaie
O rețetă cu specific asiatic, minunată pentru o cină de weekend cu prietenii.Ingrediente
250 gr carne tocată de porc
1 ceapă
2 ouă
1 morcov
100 gr mazăre congelată
600 gr orez alb fiert al dente
2 linguri sos de soia
3 linguri de ulei
sare și piper după gust
Mod de preparare
Se încălzește 1 lingură de ulei și prepară ouăle în mod scrambled 1-2 minute. Se lasă deoparte.
Se toacă ceapa și se dă la tigaie împreună cu carnea de porc, sare și piper 5 minute.
Se adaugă restul de ulei, orezul, morcovul, mazărea și sosul de soia și se amestecă bine. Se prăjesc la foc iute 3-4 minute, apoi se adaugă ouăle și se amestecă din nou.
Rețete cu carne tocată de curcan
Plăcintă de curcan
Plăcinta de curcan e un aperitiv delicios care poate fi preparat fără efort în seara anterioară.Ingrediente
1 kg carne tocată de curcan
3 legături de ceapă
300 gr de ciuperci
3 ouă
50 ml smântână de gătit
2 linguri de lapte
sare și piper după gust
2 foi de aluat pentru plăcintă
Mod de preparare
Se toacă ceapa verde și ciupercile, apoi se călesc 3-4 minute. Se combină într-un castron cu carnea de curcan, ouăle, smântâna, sare și piper. Se amestecă bine.
Se îmbracă tava cu o foaie de aluat și se umple cu compoziția de carne, apoi se acoperă cu a doua foaie de aluat.
Se dă la cuptor 40 de minute, apoi se scoate pentru a se unge cu 2 linguri de lapte. Se mai dă la cuptor 10 minute, apoi se lasă la răcit.
Curry de curcan
Încearcă această rețetă aromată și savuroasă, în special dacă ai niște carne de curcan rămasă de la altă mâncare.Ingrediente
400 gr carne tocată de curcan
1 țelină
1 ceapă
2 morcovi
2 căței de usturoi
1 conservă lapte de cocos
3 lingurițe pudră de curry
2 linguri de ulei
1-2 linguri de amidon de porumb (la nevoie)
Mod de preparare
Se toacă legumele și se călesc 2 minute, apoi se adaugă carnea de curcan și se lasă pe foc 6-8 minute, amestecând constant.
Se toarnă laptele de cocos, se condimentează, apoi se aduce la fierbere. Se amestecă 2 minute sau până se îngroașă. Dacă e nevoie, se adaugă amidon treptat.
Se servește alături de orez sau cușcuș.
Momentele petrecute împreună cu cei dragi sunt mai delicioase atunci când luăm masa împreună, în tihnă. Bucură-te de rețetele de mai sus alături de familie și prieteni adaptându-le în funcție de preferințele personale.