Cel mai bun ceaun: sfaturi și recomandări

Cel mai bun ceaun: sfaturi și recomandări

Mâncărurile tradiționale, precum cartofii, puiul, mămăliga, tocănița, gulașul de porc sau puiul au un gust incredibil atunci când sunt făcute la ceaun. Pentru a prepara întotdeauna rețetele culinare delicioase și potrivite pentru toate gusturile, cu siguranță vei nevoie și de un ceaun de calitate și durabil în timp.

Îți dorești un ceaun la tine în locuință sau vrei să fii master chef-ul din drumețiile cu cortul? Atunci consultă ghidul prezent și descoperă care sunt tipurile de ceaun, cum alegi arzătorul și care sunt recomandările noastre!
 

Care sunt tipurile de ceaun

 

Ceaunul este un vas de gătit foarte versatil atunci când vine vorba de modul în care poate fi utilizat: pe aragaz, în cuptor, pe lemne în natură sau pe sobă, dar și de numeroasele rețete pe care le poți face datorită acestui produs minune de gatit . Este important să alegi un ceaun potrivit pentru nevoile și dorințele tale, de calitate, cu capac fix și mânere rezistente la foc!

Ceaunul de fontă

Ceaunul de fontă este cel mai popular tip de tuci, fiind folosit atât la rețete ușoare, dar și pentru cele dificile. Acest vas de gătit te va însoți perioade lungi de timp și te vei putea bucura de gustul aparte pe care-l oferă mâncărurilor. 

La început recomandăm să ungi interiorul cu ulei, însă după câteva folosiri nu va mai fi nevoie, iar rețetele vor putea fi făcute ușor și fără a adăuga ulei! Ține minte că există două tipuri ce ceaun de fontă: neemailată și emailată, așa că alege-l pe cel potrivit ție. 

  • Ceaunul de fontă emailată - are un preț mai mare spre deosebire de cel neemailat, însă pe acesta nu se vor lipi ingredientele, având deja un strat antiaderent. Este important să nu folosești ustensile de metal sau să cureți ceaunul cu bureți de sârmă pentru că vor zgâria atât interiorul, cât și exteriorul.
  • Ceaunul de fontă neemailată - are costuri reduse și este ideal pentru cei cărora nu le pasă de aspectul produsului. Ceaunul poate prezenta zgârieturi sau urme de arsură în timp, însă își va păstra la fel de bine proprietățile de gătire și stratul antiaderent.
Ceaunul de aluminiu

Ceaunul de aluminiu , spre deosebire de celelalte materiale, este mult mai ușor și transportă căldura mai bine decât fonta sau inoxul. Deși este folosit cu precădere în bucătării, acesta poate fi utilizat și în natură, când pleci cu cortul. Nu uita butelia și arzatorul! Ceaunul din aluminiu este excelent pentru rețete simple și complexe deopotrivă, însă nu trebuie să permiți supraîncingerea fără conținut sau să lași la păstrare mâncarea gătită.

Ceaunul de inox

Dacă alegi un ceaun de inox, atunci nu va trebui să aștepți mult timp până când se încălzește interiorul acestuia. Are o conductibilitate termică excelentă, fiind ideal atât pentru spațiile indoors, dar și pentru cele în aer liber. Pentru drumeții, îți recomandăm o pirostrie de la Elefant ca să te bucuri rapid de rețetele gustoase pe care vrei să le faci.

Ceaunul de cupru

Un al ceaun ideal pentru rețele este cel din cupru. Spre deosebire de celelalte tipuri de tuci, acesta nu poate fi folosit la toate alimentele, în special la cele acidice, precum sosurile ce trebuie gătite la foc mic, deoarece nu reacționează bine în contact cu aceste ingrediente. Dacă îți dorești un ceaun cu conductibilitate termică superioară și rezistență la alimentele acidice, atunci investește într-un ceaun din cupru și inox.


Care sunt caracteristicile unui ceaun bun?

Chiar dacă vei folosi ceaunul cu precădere pentru gătitul acasă sau vrei să-l păstrezi pentru călătorii, este important să știi exact ceea ce îți dorești pentru a face o investiție smart! 

Câte persoane vor mânca din hrana făcută în ceaun? Cum vei transporta vasul de gătit? Ai nevoie de capac? Contează forma? Oare am ales tipul de ceaun potrivit? Sunt doar câteva întrebări la care trebuie să-ți răspunzi înainte de a alege ceaunul. Astfel, ține cont de:

  • Capacitate. Dacă îl folosești doar pentru tine, atunci un ceaun cu capacitatea de 5L îți va fi de folos, însă pentru familiile extinse și pentru petrecerile cu foarte mulți invitați poți opta pentru un ceaun de peste 50L.
  • Antiaderență. Antiaderența tuciurilor te ajută să ai o dietă fără ulei, însă va trebui să dai mai multă importantă atunci când cureți produsul pentru a nu se zgâria și pentru a nu se distruge stratul antiaderent.
  • Formă. Există ceaunuri ovale și rotunde. În funcție de capacitatea cuptorului, ochiului aragazului sau dimensiunii pirostriei, poți opta pentru oricare dintre cele două modele.
  • Accesorii. Capacul este esențial! Chiar dacă nu îl folosești la toate rețele, ține minte că unele delicii culinare vor avea nevoie de un capac care se poate fixa foarte bine pentru ca alimentele să devină suculente și gustoase. Totodată, mânerele trebuie să fie rezistente, așa că recomandăm să eviți din plastic.


Ceaunul este un vas de gătit potrivit atât pentru hrana de zi cu zi, dar și pentru mâncărurile delicioase de la petreceri sau alte evenimente. Alege cel mai bun ceaun, în funcție de tipul acestuia, de forma, capacitatea, greutatea sau accesoriile lui și bucură-te de mâncăruri sănătoase „ca la mama acasă”! 

Suport clienti 06.00-23.00

0753389094 comenzi@valbig.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!