Cele mai importante lucrări de toamnă în grădină
Iată ce trebuie să faci în fiecare toamnă în grădină.
În stratul de flori
Pentru început, curăță cu atenție grădina de uscături și elimină plantele uscate sau care s-au trecut. Acestea pot fi înlocuite cu plante noi, pentru că toamna poți planta lalele, narcise, zambile, iriși, frezii, lăcrămioare, brândușe, ghiocei și anemone. Plantările se fac în lunile septembrie, octombrie și noiembrie sau cu 25 de zile înainte de primul îngheț.
Dacă ai în curte și plante la ghiveci, acum este momentul să fie mutate la căldură. În cazul în care există unele pe care le lași afară, trebuie să acoperi bine ghiveciul cu saci de iută sau rogojini, iar peste plante să pui un material de protecție.
Urmează apoi tunderea tufelor de trandafiri. Ramurile se taie la o înălțime de aproximativ 60 cm deasupra solului cu o foarfecă de grădină de calitate, apoi se leagă pentru a preveni ruperea cauzată de vânt sau zăpadă.
La final, folosește îngrășăminte care te vor ajuta să ai plante viguroase anul viitor. Dacă folosești produse chimice, ține cont întotdeauna de cantitățile menționate pe etichetă, altfel riști să distrugi florile. Cu toate acestea, îți recomandăm gunoi de păsări, fiind excelent pentru plante. Poate fi adăugat ca atare sau înmuiat în apă și diluat.
În stratul de legume
La fel ca în cazul florilor, și în stratul de legume vei începe prin eliminarea uscăturilor. Apoi, poți semăna ceapă, usturoi, morcovi, ceapă verde, lobodă, salată și spanac.
Urmează administrarea îngrășămintelor, de preferat unele organice: gunoi de grajd, gunoi de păsări, îngrășăminte de la resturile vegetale din cultură, dacă nu au boli sau dăunători.
La pomii fructiferi și vița-de-vie
Tăierile se realizează după intrarea pomilor și a viței în repaus vegetativ și doar după căderea frunzelor. Dacă dorești, poți amâna activitatea până la iarnă, dacă te aștepți la zile mai calde. Curăță ramurile rupte și cele care se intercalează, pentru a preveni îndesirea excesivă. Desigur, dacă ai pomi bolnavi, neproductivi sau uscați, acum este momentul să îi elimini.
Următorul pas este plantarea puieților tineri. Plantările pot avea loc și în martie, dacă preferi să lucrezi când vremea este mai plăcută. Cu toate acestea, toamna este momentul ideal, pentru că plantele sunt inactive și pot fi dezrădăcinate și replantate mai ușor. Evită plantările după mijlocul lui noiembrie.
Nu în ultimul rând, ancorează pomii împotriva vântului, a viscolului și a zăpezii și aplică un tratament pe bază de ulei mineral pentru distrugere dăunătorilor și ouălor care hibernează în scoarță.
În restul curții
Dacă dorești, poți semăna în perioada toamnei gazon, aceasta fiind perioada propice. În general se consideră că trebuie să treacă minim 40 de zile cu temperaturi de peste 10°C ziua și peste 6°C noaptea de la însămânțare până în momentul când gazonul poate suporta înghețul.
Te aștepți la o toamnă foarte călduroasă? În cazul acesta, cel mai probabil vei tunde măcar o dată gazonul înainte de venirea iernii, motiv pentru care e bine să investești de acum într-o motocoasă performantă.
Tot acum se realizează și scurtarea gardului viu, mai exact în luna octombrie. Scopul scurtării lăstarilor este de a încuraja o creștere mai puternică. Dacă gardul viu este bătrân și are nevoie de regenerare, poți apela la tăierea radicală, numită și tăiere până la butuc.
Înainte ca vremea să se strice, ai grijă să verifici toate burlanele de frunze sau resturi care le pot înfunda. De asemenea, după ce ai terminat toate lucrările repară și curăță bine uneltele și accesoriile.
Sfaturi practice pentru îngrijirea grădinii toamna
Pentru a te asigura că lucrările merg bine, ține cont de următoarele recomandări.
Folosește uneltele potrivite
De la semănătoare și burghiu până la prăjitoare și plantator, uneltele de grădină pe care le alegi trebuie să fie de calitate superioară. Altfel, se vor deteriora mai repede, iar activitățile vor fi îngreunate.
Utilizează îngrășăminte naturale
Fertilizarea ecologică este o modalitate mai prietenoasă cu mediul de a-ți îngriji plantele. În plus, deseori este mai eficientă și chiar mai ieftină. Poți folosi îngrășăminte organice (gunoi de grajd sau de păsări, resturi vegetale), dar și îngrășăminte minerale naturale (se folosesc în cantități reduse, după fertilizarea organică).
Materiile naturale îmbunătățesc structura solului, elimină riscul de acumulări toxice, ajută la reciclare și fac plantele mai rezistente la boli și dăunători.
Nu înlătura toate frunzele
Vrei ca grădina să arate impecabil, însă nu e nevoie să greblezi toate frunzele uscate. Cele care cad sub pomi și copaci pot fi lăsate acolo, însă trebuie înlăturate cele de pe plantele perene și cele care acoperă aleile din curte.
Îngrijirea grădinii toamna. Produse și accesorii recomandate
Iată câteva produse necesare oricărui gospodar, indiferent de mărimea grădinii.
Motocoasa Gospodarul Profesionist
Motocoasa Gospodarul Profesionist GP-55, max 3.4 CP, benzină 2T, 5 accesorii, ulei inclus
Motocoasele sunt utilizate pentru a cosi pajiștea de iarbă, dar și pentru eliminarea buruienilor și îndepărtarea arbuștilor. Există pe piață atât modele pe benzină, cât și electrice (cu cablu sau pe baterie). Cele din urmă sunt mai silențioase, însă ești limitat de lungimea cablului sau de durata bateriei. În plus, cele pe benzină sunt mai eficiente și fac față și vegetației mai dure.
Motocoasa Gospodarul Profesionist este dotată cu un motor puternic și vine cu diverse accesorii, care permit tăierea oricărui tip de iarbă, buruiană sau arbust. Pentru un plus de confort, pachetul vine echipat cu un ham.
Sapă electrică
Sapa Electrica ET 1000 EPTO 1000W
Motosapa este utilizată în mai multe scopuri: controlul buruienilor, spargerea solului dur, pentru plantare și fertilizare. Întreținerea solului se face cu freze care nu depășesc 50 cm - spre deosebire de motofreze, unde frezele au maxim 20 cm, sau motocultoare, cu freze de 80-100 cm.
Sapa electrică ET 1000 EPTO 1000W are un design compact și o greutate de doar 7,6 kg, însă motorul puternic este extrem de eficient pentru pregătirea solului și zdrobirea bulgărilor de pământ.
Fierăstrău pentru tăierea crengilor
Fierăstrău tăiere crengi Total Industrial - 12" - 300mm
Pentru a tăia ușor și în siguranță crengile, investește într-un fierăstrău de calitate. Această activitate simplă de grădinări poate fi îngreunată din cauza uneltelor nepotrivite, motiv pentru care îți recomandăm să alegi din prima un produs eficient, cu durată mare de viață. Modelul Total Industrial are dimensiunea de 12"/ 300 mm și 3 dinți tratați termic care taie cu precizie marginile.
Greșeli de evitat atunci când îngrijești grădina toamna
Așa cum ți-am promis, pe lângă sfaturi și recomandări îți oferim și detalii legate de greșelile pe care mulți le fac în îngrijirea grădinii. Iată de ce ar trebui să ții cont.
Nu investești în produse de calitate
Atunci când alegi sculele și uneltele pentru grădină, documentează-te pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere. Optează pentru unele de calitate, care vor rezista bine în timp. Dacă alegi unele slabe, lucrările vor fi îngreunate, iar sculele se vor deteriora rapid.
Nu stabilești distanța corectă dintre pomi
Atunci când plantezi pomi, trebuie să te asiguri că vor avea suficientă distanță între ei. În general, aceasta este de 3,5-4,5 metri, însă ține cont de nevoile fiecărei specii. Cireșii, caișii, piersicii și unele soiuri de măr, de exemplu, sunt mai pretențioși.
Nu elimini plantele invazive
Mai devreme sau mai târziu și tu te vei confrunta cu lupta împotriva plantelor invazive. Acestea trebuie înlăturate rapid, altfel pot sufoca plantele din jur.
După cum vezi, lucrările de toamnă din grădină nu sunt dificile. Ține cont de sfaturile și recomandările de mai sus, ai grijă să eviți greșelile, iar în primăvară curtea ta va arăta minunat.